Przeprowadzone badania udowadniają: sama tabaka nie powoduje raka.
Dowodzą tego badania, których szczegółowe wyniki przedstawione zostały poniżej.
1. Powód podjęcia badań
W połowie lat 90-tych Komisja Europejska zarządziła, że na wszystkich produktach tytoniowych powinny być umieszczane ostrzeżenia o treści: „Powoduje raka”, bądź podobne. Dotyczyło to oczywiście również tabaki.
Jednakże taka decyzja okazała się problematyczna – wydane rozporządzenie nie wynikało z jakichkolwiek naukowych badań (praktycznie żadnego naukowego opracowania na ten temat nie było), które wskazywałyby, że tabaka może być przyczyną chorób nowotworowych nosa. W związku z tym urzędnicy UE w stosunkowo krótkim czasie zastąpili błędne ostrzeżenie obecnie obowiązującym: „Ten wyrób tytoniowy może szkodzić Twojemu zdrowiu i powoduje uzależnienie”.
- Samo zażywanie tabaki nie powoduje sprawdzalnego ryzyka zachorowania. Wyłącznie kombinacja z paleniem tytoniu przynosi sprawdzalne ryzyko zachorowania.
- Palenie jest zdecydowanie silniejszym czynnikiem rakotwórczym. Im dłużej i więcej dana osoba pali, tym większe istnieje niebezpieczeństwo zachorowania na nowotwór nosa.
- Fakt, że kurz (pył) z twardego drewna nie sprzyja zachowaniu dobrej kondycji śluzówki nosa, a przede wszystkim jamy nosowej, został już odkryty przez szereg zagranicznych uczonych. Zostało to wyraźnie potwierdzone w południowoniemieckim studium na temat nowotworu nosa.
- Są grupy zawodowe z wyższym ryzykiem zachorowania na nowotwór nosa, np. spawacz.
- Rozpuszczalniki i stosowanie środków owadobójczych w gospodarstwie domowym, może – w porównywalny sposób – zgubnie działać na zdrowie, jak palenie papierosów.
- Dzienne spożycie warzyw, owoców, sałatek i soków może wyraźnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór.
- Przy grillowaniu czy pieczeniu mięsa, itp. powstają – już od dawna znane – substancje powodujące raka. Także one zwiększają ryzyko zachorowania.
3. Podsumowanie
Firma Pöschl Tabak, która wprawdzie finansowała studium, ale jak powyżej wspomniano, nie miała żadnego wpływu na jego wynik, jest z rezultatu wieloletnich badań bardzo zadowolona.
Prezes Dr Ernst Pöschl: „Po raz pierwszy w ten jedyny w swoim rodzaju sposób udowodniono, że samo zażywanie tabaki nie niesie ryzyka zachorowania na nowotwór nosa. Zatem tabaka w porównaniu z wieloma innymi wyrobami tytoniowymi może być określana jako zdrowotnie nieszkodliwy produkt tytoniowy.”
Prezes Dr Ernst Pöschl: "Po raz pierwszy w ten jedyny w swoim rodzaju sposób udowodniono, że samo zażywanie tabaki nie niesie ryzyka zachorowania na nowotwór nosa."
Przeprowadzone badania udowadniają: sama tabaka nie powoduje raka.
Dowodzą tego badania, których szczegółowe wyniki przedstawione zostały poniżej.
1. Powód podjęcia badań
W połowie lat 90-tych Komisja Europejska zarządziła, że na wszystkich produktach tytoniowych powinny być umieszczane ostrzeżenia o treści: „Powoduje raka”, bądź podobne. Dotyczyło to oczywiście również tabaki.
Jednakże taka decyzja okazała się problematyczna – wydane rozporządzenie nie wynikało z jakichkolwiek naukowych badań (praktycznie żadnego naukowego opracowania na ten temat nie było), które wskazywałyby, że tabaka może być przyczyną chorób nowotworowych nosa. W związku z tym urzędnicy UE w stosunkowo krótkim czasie zastąpili błędne ostrzeżenie obecnie obowiązującym: „Ten wyrób tytoniowy może szkodzić Twojemu zdrowiu i powoduje uzależnienie”.
- Samo zażywanie tabaki nie powoduje sprawdzalnego ryzyka zachorowania. Wyłącznie kombinacja z paleniem tytoniu przynosi sprawdzalne ryzyko zachorowania.
- Palenie jest zdecydowanie silniejszym czynnikiem rakotwórczym. Im dłużej i więcej dana osoba pali, tym większe istnieje niebezpieczeństwo zachorowania na nowotwór nosa.
- Fakt, że kurz (pył) z twardego drewna nie sprzyja zachowaniu dobrej kondycji śluzówki nosa, a przede wszystkim jamy nosowej, został już odkryty przez szereg zagranicznych uczonych. Zostało to wyraźnie potwierdzone w południowoniemieckim studium na temat nowotworu nosa.
- Są grupy zawodowe z wyższym ryzykiem zachorowania na nowotwór nosa, np. spawacz.
- Rozpuszczalniki i stosowanie środków owadobójczych w gospodarstwie domowym, może – w porównywalny sposób – zgubnie działać na zdrowie, jak palenie papierosów.
- Dzienne spożycie warzyw, owoców, sałatek i soków może wyraźnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór.
- Przy grillowaniu czy pieczeniu mięsa, itp. powstają – już od dawna znane – substancje powodujące raka. Także one zwiększają ryzyko zachorowania.
3. Podsumowanie
Firma Pöschl Tabak, która wprawdzie finansowała studium, ale jak powyżej wspomniano, nie miała żadnego wpływu na jego wynik, jest z rezultatu wieloletnich badań bardzo zadowolona.
Prezes Dr Ernst Pöschl: „Po raz pierwszy w ten jedyny w swoim rodzaju sposób udowodniono, że samo zażywanie tabaki nie niesie ryzyka zachorowania na nowotwór nosa. Zatem tabaka w porównaniu z wieloma innymi wyrobami tytoniowymi może być określana jako zdrowotnie nieszkodliwy produkt tytoniowy.”