Firma Pöschl Tabak otrzymała Certyfikat ISO 9001:2015
W październiku 2016 firma Pöschl Tabak wzięła udział w procesie certyfikacji prowadzonym przez Niemieckie Towarzystwo na rzecz zrównoważonego rozwoju (DQS CFS GmbH, Frankfurt). Celem procesu było uzyskanie nowej normy DIN ISO 9001:2015.
W związku z koniecznością dokonania zmian w istniejącym od 1995 systemie zarządzania jakością, wewnętrzne przygotowania do certyfikacji według nowej, międzynarodowej normy trwały nieco ponad rok. Najważniejszymi obszarami audytu były przede wszystkim takie aspekty jak kontekst organizacyjny, zainteresowane strony, świadomość organizacji, podejście oparte na analizie ryzyka.
Pöschl Tabak uzyskując certyfikat znalazł się w elitarnym gronie 10% firm z całego świata, audytowanych przez DQS CFS GmbH., którym udało się spełnić wygórowane wymogi. Certyfikat ma ważność do 2019 roku.
Równocześnie z procedurą uzyskania ISO 9001: 2015 prowadzono ponowną ocenę szóstej wersji międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywości (IFS). Te badania również zakończyły się doskonałym wynikiem (97,55%) i firma Pöschl Tabak została po raz kolejny nagrodzona „wyższym poziomem”. Głównymi obszarami podlegającymi weryfikacji – tak, jak w ubiegłych latach – było bezpieczeństwo produktów, jakość procesu produkcji i jakość produktów końcowych.
Otrzymane certyfikaty raz jeszcze potwierdziły, że naczelną zasadą firmy Pöschl Tabak jest niezmiennie hasło: ,,Jakość jest wówczas, gdy wraca konsument, a nie produkt”.
Norma ISO 9001: 2015 to najnowsza odsłona międzynarodowej normy określającej najwyższe standardy zarządzania, oparte na strategicznym planowaniu, uwzględnianiu otoczenia wewnętrznego i zewnętrznego, które decydują o sukcesie organizacji.
Generalnie standardy IFS to ujednolicone standardy dotyczące żywności, produktów i obsługi, które gwarantują, że firmy posiadające ten certyfikat produkują wyroby zgodne ze specyfikacjami
i nieustannie pracują nad poprawą tego procesu. Certyfikacji IFS Food podlegają przedsiębiorstwa, które produkują lub przetwarzają żywność, lub ją przepakowują.
Jedynie 10% ubiegających się firm otrzymało certyfikat.
Firma Pöschl Tabak otrzymała Certyfikat ISO 9001:2015
W październiku 2016 firma Pöschl Tabak wzięła udział w procesie certyfikacji prowadzonym przez Niemieckie Towarzystwo na rzecz zrównoważonego rozwoju (DQS CFS GmbH, Frankfurt). Celem procesu było uzyskanie nowej normy DIN ISO 9001:2015.
W związku z koniecznością dokonania zmian w istniejącym od 1995 systemie zarządzania jakością, wewnętrzne przygotowania do certyfikacji według nowej, międzynarodowej normy trwały nieco ponad rok. Najważniejszymi obszarami audytu były przede wszystkim takie aspekty jak kontekst organizacyjny, zainteresowane strony, świadomość organizacji, podejście oparte na analizie ryzyka.
Pöschl Tabak uzyskując certyfikat znalazł się w elitarnym gronie 10% firm z całego świata, audytowanych przez DQS CFS GmbH., którym udało się spełnić wygórowane wymogi. Certyfikat ma ważność do 2019 roku.
Równocześnie z procedurą uzyskania ISO 9001: 2015 prowadzono ponowną ocenę szóstej wersji międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywości (IFS). Te badania również zakończyły się doskonałym wynikiem (97,55%) i firma Pöschl Tabak została po raz kolejny nagrodzona „wyższym poziomem”. Głównymi obszarami podlegającymi weryfikacji – tak, jak w ubiegłych latach – było bezpieczeństwo produktów, jakość procesu produkcji i jakość produktów końcowych.
Otrzymane certyfikaty raz jeszcze potwierdziły, że naczelną zasadą firmy Pöschl Tabak jest niezmiennie hasło: ,,Jakość jest wówczas, gdy wraca konsument, a nie produkt”.
Norma ISO 9001: 2015 to najnowsza odsłona międzynarodowej normy określającej najwyższe standardy zarządzania, oparte na strategicznym planowaniu, uwzględnianiu otoczenia wewnętrznego i zewnętrznego, które decydują o sukcesie organizacji.
Generalnie standardy IFS to ujednolicone standardy dotyczące żywności, produktów i obsługi, które gwarantują, że firmy posiadające ten certyfikat produkują wyroby zgodne ze specyfikacjami
i nieustannie pracują nad poprawą tego procesu. Certyfikacji IFS Food podlegają przedsiębiorstwa, które produkują lub przetwarzają żywność, lub ją przepakowują.